Amenajarea zonei de dining: 15 idei și sfaturi pentru un decor in stil nordic


Ai o bucătărie frumoasă, însă puțin cam înghesuită sau un living spațios și modern, dar în ciuda acestui spațiu ajungi să iei cina pe măsuța de cafea din fața televizorului? Aceasta nu e cea mai bună soluție, așa că este momentul să dai startul unui proiect pentru amenajarea zonei de dining sau, mai bine zis, a zonei de luat masa. Amenajarea unui dining room poate oferi locuinței tale un spațiu relaxat, în care poți lua masa alături de familie sau te poți bucura de timpul petrecut cu prietenii. 


Și cum acest proces de amenajare poate deveni ambiguu pentru multe persoane care nu sunt familiarizate cu acest concept de dining, ne-am gândit să te inspirăm cu câteva idei și sfaturi pentru un decor cu stil al zonei de dining. Descoperă în cele ce urmează care sunt pașii esențiali pentru amenajarea dining room-ului, câteva idei inspiraționale și sfaturi care să transforme procesul într-unul cât mai ușor. 

Pași esențiali în amenajarea zonei de dining 

Dining-ul poate deveni piesa centrală a unei locuințe, locul în care se adună familia și prietenii pentru a petrece momente deosebite. Nordicii numesc această zonă inima casei, acesta fiind locul în care se adună cu plăcere toate persoanele dragi. Însă cum amenajarea dining room-ului trebuie să respecte anumite reguli estetice și practice, îți vom oferi câțiva pași esențiali care să te ajute să profiți din plin de spațiul pe care-l ai la dispoziție. 

Stabilește zona de dining 

Există puține persoane ce aleg să amenajeze o întreagă încăpere din propria locuință, care să fie folosită doar pentru a lua masa. Aceasta este o variantă nu tocmai practică pentru amenajarea dining room-ului, motiv pentru noi mizăm pe integrarea zonei de luat masa într-un spațiu open space. Cu toate acestea, este recomandat să alegi între a avea un open space care să îmbine doar două dintre încăperi. Astfel, e recomandat să amenajezi zona de dining în living, însă bucătăria să se afle într-o încăpere separată și invers. În cazul în care zona de dining este în prelungirea bucătăriei, este recomandat ca livingul să se afle într-o încăpere separată. 

Alege stilul potrivit zonei de dining 

Desigur, nu este pentru prima dată când primești aceste sugestii, căci ți le-am oferit cu diferite alte ocazii. Cu riscul de a ne repeta, alegerea stilului potrivit în amenajarea unui dining room este esențială. În cazul amenajării zonei de dining, e important să ții cont de stilul în care este amenajată locuința ta, dar și de zona de dining. De exemplu, dacă beneficiezi de amenajarea bucătăriei în stil tranzițional, iar zona de dining se află în prelungirea bucătăriei, acest spațiu va fi amenajat în stil tranzițional. De cealaltă parte, dacă spațiul de luat masa se află în prelungirea unui living în stil tranzițional, și zona de dining va păstra același design. 

Alege componentele zonei de dining 

Un alt pas important în amenajarea dining-ului este alegerea componentelor acestuia. Și cum scopul principal al unui dining este acela de luat masa, nu vei avea nevoie de foarte multe piese de mobilier. Un kit de bază al unei zone de luat masa este compus din următoarele componente: 

  • O masă de dining, aleasă proporțional cu spațiul disponibil; 
  • Scaune de dining, alese în funcție de înălțimea mesei și de nivelul de confort pe care-l oferă; 
  • Bufet de dining, folosit ca spațiu estetic și eficient de depozitare a veselei sau a altor elemente specifice amenajării acestui spațiu.   

Pune accentul pe confort 

Ideea de bază a diningului ar trebui să fie, înainte de toate, confortul. În fond, acest spațiu este destinat persoanelor dragi. Astfel, asigurarea confortului este un pas important în amenajarea dining room-ului. Dacă dispui de un spațiu generos, sugestia noastră este să optezi pentru o masă de 10 persoane, pentru a avea suficient de mult loc la evenimentele festive. De asemenea, e recomandat să optezi pentru scaune cu spătar, cât mai confortabile.

amenajarea-zonei-de-dining-2

 Culorile în zona de dining 

Deja am stabilit că stilul de amenajare va fi ales în funcție de designul locuinței tale, însă în urma alegerii acestuia vor urma culorile. În această ordine de idei, poți opta fie pentru culori complementare, fie pentru culori monocrome. Însă și aici trebuie să ții cont de stilul de amenajare al casei, pentru că un stil eclectic poate permite introducerea culorilor complementare precum roși și galben, galben și mov sau albastru și portocaliu, însă stilul minimalist va fi orientat către tonuri neutre, cu mici accente de culoare. 

Iluminatul în zona de dining 

Una din regulile de amenajare esențiale în amenajarea zonei de dining este poziționare acesteia într-o zonă care să beneficieze din plin de lumina naturală, lângă ferestre sau chiar în apropierea ușilor ce se deschid către terasă. În cazul în care nu beneficiezi de lumină naturală din plin, va trebui să creezi lumină cu ajutorul corpurilor de iluminat. Un corp mare de iluminat poziționat deasupra mesei din dining va oferi un aer elegant spațiului și va delimita corespunzător zona de luat masa. Dacă ți se pare că nu beneficiezi de suficientă lumină, poți adăuga aplice sau lampadare.

 amenajarea-zonei-de-dining-3

 

Idei de amenajare a zonei de dining 

Acum că am stabilit pașii esențiali în amenajarea zonei de dining, îți vom oferi și câteva idei practice de amenajări interioare din care să te poți inspira. Iată propunerile noastre! 

Amenajare de tip open space

Una dintre cele mai populare și mai moderne tipuri de amenajări pentru zona de dining este amenajarea de tip open space. Atunci când construiești o casă de la zero este mult mai ușor să optezi pentru o cameră separată de dining. Însă, în majoritatea blocurilor noi de locuințe, este popular designul open space, ce reunește într-o singură încăpere atât livingul, cât și bucătăria cu zona de dining.  

  • Dining room în living

Nu există reguli stricte de amenajare a unui dining room, însă atunci când spațiul de luat masa este amplasat în interiorul livingului, este important să păstrezi același stil de decor, delimitând cele două spații prin diverse trucuri: utilizarea tipurilor diferite de pardoseală, zugrăvirea pereților în nuanțe diferite sau montarea unor surse de lumină pentru accentuarea zonelor. 

 amenajarea-zonei-de-dining-4

  • Dining room în bucătărie 

Dacă ai o bucătărie generoasă, zona de luat masa poate fi amenajată aici. Poți alege zona de lângă fereastră sau la un perete lăturalnic. Indiferent de alegere, optează pentru același stil de amenajare specific bucătăriei și delimitează zona de dining folosind aceleași trucuri menționate mai sus. Un covor în nuanțe vii poate fi o excelentă formă de delimitare a zonei de luat masă, față de restul bucătăriei.

 amenajarea-zonei-de-dining-5

Zona de dining cu deschidere spre afară 

Locuințele spațioase oferă numeroase idei de amenajări interioare în ceea ce privește zona de dining. Un spațiu luminat este, fără doar și poate, unul ideal pentru amenajarea dining room-ului, iar deschiderea spre terasă, grădină sau balcon poate oferi din plin acest avantaj spațiului tău. Iată câteva inspirații de amenajări interioare pentru zona de luat masa!  

  • Zona de dining spre terasă

Ce poate fi mai frumos decât amenajarea zonei de luat masa într-un spațiu ce oferă deschidere spre terasă? Dacă te numeri printre norocoșii ce se bucură de o terasă spațioasă, nu ezita să amenajezi dining room-ul în imediata apropiere a acesteia. Astfel, zona de dining va beneficia din plin de lumina naturală și de ambientul perfect pentru adunările familiale.

 amenajarea-zonei-de-dining-6

  • Zona de dining spre grădină 

Locuiești la casă? Ar fi și păcat să nu profiți de spațiul pe care-l ai la dispoziție și să nu începi amenajarea unei zone de luat masa cu vedere la grădină. Nu numai că invitații tăi vor avea acces în permanență la zona de afară, ci se vor și bucura de o priveliște minunată atunci când iau masa.

 amenajarea-zonei-de-dining-7

  • Zonă de dining spre balcon 

Locuiești la bloc, însă spațiul este suficient de generos încât să-ți permită amplasarea unei mese și a unor scaune în imediata apropiere a balconului? Nu ezita să amenajezi aici zona de dining!

amenajarea-zonei-de-dining-8

 

Zona de dining separată

Dacă locuința ta dispune de o cameră complet neamenajată, căreia dorești să-i găsești o întrebuințare, poți alege să o transformi într-o zonă de dining separată de restul încăperilor din casă. Desigur, asta nu înseamnă că nu va trebui să ții cont de stilul de amenajare al locuinței, însă delimitările de orice natură nu își vor avea sensul în aceasta situație. Iată câteva idei de amenajări interioare pentru care poți opta! 

  • Dining room în stil modern 

Vrei să adopți un design modern în dining room? Orientează-te către o paletă neutră de culori, piese de mobilier cu linii drepte, corpuri de iluminat minimaliste, câteva decorațiuni simple și textile în culori contrastante. 

amenajarea-zonei-de-dining-9

  • Amenajarea dining room-ului în stil clasic 

Stilul clasic este cel reprezentativ pentru locuința ta? Atunci zona de dining trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor, motiv pentru care trebuie să introduci în amenajarea dining room-ului elemente precum: piese de mobilier din lemn masiv, scaune tapițate cu materiale fine, un covor bogat ornamentat, un candelabru poziționat deasupra mesei de dining și draperii din materiale fine. De asemenea, este ideal să integrezi și oglinzi într-o astfel de încăpere.

 amenajarea-zonei-de-dining-10

  • Dining room în stil rustic 

Optezi pentru stilul rustic în amenajarea dining room-ului? Orientează-te spre o pardoseală din lemn brut, un covor cu o textură groasă și model tradițional, perdele din materiale groase, mobilier din lemn masiv, cu modele sculptate și scaune tapițate din piele sau din catifea. Decorațiunile din lemn sunt și ele importante în crearea aerului rustic din încăpere.

 amenajarea-zonei-de-dining-11

  • Amenajarea dining room-ului în stil tranzițional 

Designul tranzițional este echilibrul perfect dintre modern și tradițional, îmbinând într-un mod armonios elemente minimaliste și clasice. Integrează astfel în amenajarea zonei de dining tranziționale un mobilier ce combină liniile curbate și cele drepte, o pardoseală din lemn laminat îmbogățită de un covor în stil clasic, o paletă neutră de culori a pereților ce contrastează cu tablourile minimaliste și o lustră cu motive clasice, completată de lampadarele minimaliste din colțurile camerei.

 amenajarea-zonei-de-dining-12

  • Dining room în stil industrial 

Stilul industrial mizează foarte mult pe culorile neutre, materialele naturale, elementele structurale și evidențierea particularităților spațiului. Astfel, dacă dorești să amenajezi zona de dining separată în stil industrial, poți opta pentru: masă și scaune de dining din lemn masiv cu picioare metalice, corpuri de iluminat cu becuri în stil Edison, un perete evidențiat din piatră naturală, un ceas de perete din fier cu aspect antichizat și accesorii în tonuri metalice de cuprul și bronz. 

 amenajarea-zonei-de-dining-13

Sfaturi pentru amenajarea zonei de dining 

  • Alege atent textilele

Fie că este vorba de covoare sau perne decorative pentru scaunele din zona de dining, textilele trebuie alese în funcție de stilul de amenajare specific încăperii. Nu am vrea să optezi pentru un covor colorat atunci când amenajezi o zonă de luat masa în stil clasic! 

  • Păstrează simetria

Simetria este esențială în amenajarea unui dining room, mai ales atunci când zona de luat masa este într-un open space. De exemplu, atunci când delimitezi spațiul cu ajutorul unui covor, e important ca acesta să fie poziționat simetric sub picioarele mesei de dining. De asemenea, lustrele sau candelabrele vor fi amplasate fix deasupra centrului mesei, pentru un aspect estetic al spațiului. 

  • Alege o zonă cu multă lumină naturală

Dacă stai la casă, ideal ar fi să așezi masa în apropierea ferestrelor. În acest fel, vei beneficia de lumină naturală din plin. În plus, mai mare este plăcerea să arunci o privire în grădină, în timp ce iei masa alături de familie! 

  • Detaliile mici fac diferența

Chiar dacă funcționalitatea este elementul de bază al zonei de dining, asta nu înseamnă că estetica încăperii este de neglijat. Detaliile sunt extrem de importante în amenajare, așa că îți sugerăm să alegi cu atenție covoarele, perdelele, corpurile de iluminat și accesoriile. Și pentru decorarea pereților ai la dispoziție numeroase variante, de la tablouri, la ceasuri și oglinzi. 

  • Asociază stiluri diferite în amenajarea zonei de dining 

Piesele clasice, în același stil, riscă să ofere un aer monoton zonei de dining, motiv pentru care este ideal să combini puțin stilurile de amenajare, pentru un aspect mai dinamic. Nu-ți fie teamă să experimentezi și să asociezi piese care, în aparență, nu au legătură unele cu altele. Vei fi surprins de rezultat!

 amenajarea-zonei-de-dining-14

 Amenajarea dining room-ului poate fi extrem de simplă, atâta vreme cât vei alege un stil care să fie în armonie cu restul locuinței și piese de mobilier rezistente, într-o paletă de culori potrivită. Nu uita, însă, de detalii, căci acestea pot fi cireașa de pe tort! Sperăm că am reușit să te inspirăm în procesul de amenajare și că urmează cât de curând să iei masa alături de familie în cel mai frumos și confortabil spațiu.

Articolul precedent

RSS