Dorești să dai startul unui proiect home&deco, iar amenajarea bucătăriei este un capitol la care îți dorești să excelezi? Îți dorești o bucătărie de vis, ce urmează să fie practică dar și amenajată într-un stil care să te reprezinte, în perfectă armonie cu restul încăperilor din locuință? Ei bine, atunci când vorbim despre stilul bucătăriei, cu siguranță, mulți sunt cei care-și doresc să păstreze o parte din elementele tradiționale, dar, să se poată bucura și de avantajele stilului modern.
Un design tranzițional reușește să combine, într-un mod excelent, aceste două stiluri, oferind bucătăriei un aer atemporal, dar, și sofisticat în același timp. De altfel, stilul tranzițional de amenajare este definit ca un stil hibrid care îmbină elementele tradiționale și formele moderne. Această combinație transformă tranziționalul într-unul dintre cele mai populare stiluri în amenajarea bucătăriei și nu numai. Descoperă, în cele ce urmează, caracteristicile stilului tranzițional, dar, și sfaturi privind amenajarea bucătăriei în acest stil!
Caracteristicile stilului tranzițional
Tranziția nu este un termen necunoscut și știm cu toții că starea de tranziție este dată de trecerea dintr-un loc în altul, de la un obiect la altul, de la o etapă la alta. Însă, care este definiția acestui termen în designul interior? Termenul de stil tranzițional este utilizat cu precădere de designerii de interior și are la bază îmbinarea elementelor moderne cu tradiționale, rezultând un spațiu armonios, din punct de vedere estetic.
Cunoscut și sub numele de „noul clasic”, stilul tranzițional reușește să acopere, în mod ideal, diferențele dintre inovație și tradiție, îmbinând confortul și eleganța designului contemporan cu rafinamentul stilului tradițional. Liniile curate, schemele simple de culori, spațiile deschise și aerisite, în combinație cu elemente de decor elegante și somptuoase reușesc să creeze o impecabilă imagine de ansamblu a unei locuințe amenajate în stil tranzițional. Nu este de mirare că mulți sunt cei care optează pentru amenajarea livingului în stil tranzițional sau amenajarea dormitorului în stil tranzițional. Astfel, amenajarea bucătăriei în același design tranzițional nu face decât să completeze, în mod estetic, restul încăperilor locuinței tale.
Fie privit ca o nouă versiune clasică, fie ca o versiune mai tânără a stilului tradițional, stilul tranzițional îmbină aproape insesizabil elementele moderne și tradiționale. Această îmbinare de stiluri are profiluri elegante, linii clare și curate, dar, și un aspect modern care nu renunță la detaliile tradiționale. Arta tranziției poate fi interpretată într-o multitudine de moduri, atâta vreme cât ții cont de principalele caracteristici ale stilului tranzițional.
Cromatica în stilul tranzițional
Designul tranzițional e definit de o paletă neutră de culori precum alb, crem, gri, kaki, bronz. Adesea, sunt introduse culori intense, complementare, prin elementele de decor. În stilul tranzițional de amenajare, contrastul de culori se realizează, de regulă, prin texturi, cea mai întâlnită culoare a acestui stil fiind maro închis.
Piesele de mobilier în stilul tranzițional
Cum designul tradițional presupune mobilierul cu detalii curbate, iar cel modern este definit de liniile fine ale pieselor de mobilier, stilul de tranziție îmbină mobilierul curbat cu finisajele drepte. Desigur, liniile curbate ale mobilierului sunt blânde în comparație cu acelea regăsite la mobilierul tradițional. Finisajele de lemn și țesăturile pieselor de mobilier sunt prezente în culori neutre, în designul tranzițional. De asemenea, metalul, sticla și lemnul sunt utilizate în cele mai diverse combinații în ceea ce privește mobilierul. În timp ce lemnul și sticla sunt predominante în acest stil de amenajare, metalele și țesăturile sunt introduse în amenajare prin elementele decorative.
Amenajarea bucătăriei în stil tranzițional presupune îmbinarea lemnului în culori neutre, utilizarea marmurei pentru blatul de bucătărie și accentele argintii prin încorporarea electrocasnicelor. Bucătăriile amenajate în stilul de tranziție presupun, de asemenea, piese de mobilier elegante, așa cum sunt dulapurile minimaliste din lemn, cu mânere încastrate.
Iluminatul în stilul de tranziție
Designul tranzițional este reprezentat de un ambient călduros al iluminatului locuinței. În timp ce, pentru dormitoare, sunt utilizate lămpile de masă, iar iluminatul livingului este realizat de candelabre moderne și lămpi de podea, în bucătărie sunt amplasate corpuri de iluminat moderne, precum candelabrele sau lustrele din metal.
Elementele decorative în designul tranzițional
Decorațiunile stilului tranzițional se află într-un echilibru perfect, accentul fiind pus pe elementele de decor sofisticate. Utilizarea acestora este, însă, limitată în stilul tranzițional, amenajarea limitându-se la covoare, pături, perne decorative și ghivece. Nicio decorațiune nu este aleasă la întâmplare în designul tranzițional!
Amenajarea bucătăriei în stil tranzițional
Fie că vorbim despre amenajarea unei bucătării mici, fie că este vorba despre o bucătărie open space sau chiar una de vară, stilul tranzițional reușește să creeze aceeași îmbinare aproape insesizabilă dintre modern și tradițional. Și, spunem asta pentru că neutralitatea designului tranzițional reușește să transforme armonios orice spațiu disponibil pentru amenajarea bucătăriei. Să descoperim împreună ce presupune amenajarea bucătăriei în stil tranzițional!
Alegerea mobilierului pentru amenajarea bucătăriei în stil tranzițional
Mobilierul este piesa de rezistență a oricărui proiect de design interior, jucând un rol important în crearea unei încăperi în stil tranzițional. Și, cum acest stil de design respectă principiul îmbinării liniilor curbate cu finisajele drepte, trebuie să ai în vedere acest aspect, atunci când alegi dulapurile pentru bucătărie. Există numeroase modele de mobilă de bucătărie realizate în stil tranzițional, majoritatea presupunând dulapuri în nuanțe deschise de alb sau gri, dotate cu mânere metalice. Aceste piese de mobilier se vor potrivi de minune chiar și atunci când gândești un design pentru o bucătărie micuță, culorile deschise având tendința de a mări și de a aerisi spațiul.
Dacă dispui de un spațiu generos, cum ar fi cel al unei bucătării open space, poți opta pentru mese de dining din lemn masiv cu picioare metalice, pentru a face simțită prezența stilului tranzițional în designul interior. Scaunele tapițate vor face și ele cinste designului de tranziție, dat fiind că texturile sunt cele ce reușesc să definească perfect acest stil de amenajare a bucătăriei.
Alegerea blatului de bucătărie în stilul tranzițional
Cu toții știm că blatul perfect va adăuga un plus de stil oricărei bucătării. Totodată, blatul are multe scopuri într-o bucătărie, motiv pentru care alegerea acestuia este un detaliu important. Amenajarea bucătăriei în stil tranzițional presupune alegerea unui blat din piatră, datorită aspectului elegant, modern și contemporan, caracteristici definitorii pentru acest design interior.
Blaturile din marmură sau din granit sunt cele mai populare alegeri în bucătăriile amenajate în stil tranzițional.
Combinații de culori recomandate într-o bucătărie tranzițională
Așa cum am menționat anterior, paleta de culori reprezentativă a stilului tranzițional este cea neutră. Desigur, o pată de culoare este binevenită, însă, bucătăria tranzițională va avea la bază culori neutre, în nuanțe diferite. Rezultatul obținut va fi unul sofisticat, va aerisi spațiul din bucătărie și va reuși să îmbine armonios elementele vechi și noi. Optează, așadar, pentru culori calde ale pereților și ale pieselor de mobilier și culori neutre ale blatului de bucătărie și ale pardoselii. Ulterior, poți aduce pete de culori contrastante prin tapițeria scaunelor, covoare sau elemente decorative.
Finisajele potrivite în amenajarea bucătăriei tranziționale
În amenajarea bucătăriei tranziționale, nu trebuie să acorzi atenție doar alegerii pieselor de mobilier ci și finisajelor-precum gresia, faianța sau altor materiale potrivite pentru acest stil de design interior. Și, cum zona blatului de bucătărie este expusă constant la umezeală și murdărie, e important să alegi finisajul potrivit pentru acea porțiune de perete.
Amenajarea bucătăriei în stil tranzițional presupune finisaje moderne precum mozaicul, cărămida sau panourile decorative din sticlă în defavoarea faianței. Caracteristicile estetice ale acestor finisaje vor fi, astfel, în concordanță cu decorul bucătăriei, asigurând, în același timp, și protecția peretelui cel mai mult expus la murdărie. Astfel, dacă dorești amenajarea bucătăriei în stil tranzițional, te sfătuim să optezi pentru finisaje din piatră naturală, acestea fiind mult mai calde și sporind confortul vizual al spațiului.
Corpurile de iluminat în stil tranzițional
Ambianța călduroasă este definitorie pentru stilul tranzițional, așa cum am menționat în nenumărate rânduri. Din acest motiv, acest stil de design interior presupune alegerea unor corpuri de iluminat cu lumină caldă, care să inducă starea generală de bine în această încăpere. Într-o bucătărie tranzițională, designul interior este echilibrat prin corpuri de iluminat moderne, așa cum sunt lustrele sau candelabrele din metal. Desigur, dimensiunile acestor corpuri de iluminat trebuie alese în funcție de dimensiunile bucătăriei: în timp ce pentru un living cu bucătărie vor fi amplasate candelabre care să delimiteze zonele de relaxare, dining și gătit, stilul tranzițional de amenajarea pentru o bucătărie mică, închisă, presupune lustre ceva mai subtile în detalii, pentru a nu încărca inutil spațiul bucătăriei.
Decorațiunile în amenajarea bucătăriei tranziționale
Decorațiunile și elementele de decor completează armonios spațiul bucătăriei tranziționale, niciun obiect nefiind ales la voia întâmplării. Frumusețea stilului tranziționale constă tocmai în lipsa aglomerării spațiului, motiv pentru care este recomandată alegerea unor accesorii impozante, însă, într-un număr redus.
Poți alege să aduci un contrast cromatic bucătăriei tale prin intermediul unui tablou impresionant sau prin amplasarea unor ghivece cu plante verzi care să înfrumusețeze spațiul. În acest fel, bucătăria ta se va găsi la intersecția dintre modern și clasic, fără a încărca inutil spațiul cu elemente decorative.
Amenajarea bucătăriei în stil tranzițional poate părea o adevărată provocare pentru cei care se tem să îmbine elementele tradiționale și moderne. Însă, cu un strop de imaginație și simț estetic, vei reuși, cu siguranță, să-ți transformi bucătăria în spațiul tranzițional atât de popular în rândul designerilor de interior. Ține cont de regulile și sfaturile în materie de design tranzițional menționate și bucură-te de o bucătărie modernă dar în care încă mai dăinuie tradiționalul!