Amenajarea balconului în stil tranzițional: recomandări și idei


Vrei să-ți transformi balconul într-un spațiu de poveste în care să-ți servești cafeaua în fiecare dimineață și care să-ți servească ca spațiu de relaxare sau deconectare de cotidian? Dacă vei începe să răsfoiești reviste de design interior, vei constata că cel puțin jumătate dintre amenajările de balcoane pe care le vei întâlni se vor încadra în stilul tranzițional, denumit dealtfel și „noul clasic” în materie de design. 

Amenajarea balconului în stil tranzițional va reuși să ofere atât note tradiționale, cât și contemporane acestui spațiu din interiorul locuinței tale, motiv pentru care ne-am decis să abordăm această artă a mixului în articolul nostru. Dacă plănuiești să dai startul unui proiect de amenajare a balconului, te invităm să descoperi idei și recomandări pentru a-ți transforma balconul într-un spațiu tranzițional sublim. Ești gata pentru un balcon de revistă? Iată touch-ul tranzițional de care are nevoie pentru a se transforma în piesa de rezistență a locuinței tale! 

1. Stilul tranzițional: ce este?

Noțiunea de tranziție nu mai este un secret pentru nimeni, însă care este semnificația acestei noțiuni în designul interior? Termenul „design de tranziție” sau design tranzițional este adesea folosit de designerii de interior pentru a reflecta îmbinarea elementelor moderne și tradiționale dintr-o încăpere - în esență, combinarea a două stiluri de design diferite într-un singur spațiu, rezultând un design armonios din punct de vedere estetic și vizual. 

Stilul tranzițional, așa cum ai putea trage concluzia, este un mix modern de clasic și contemporan, un hibrid ce îmbină confortul designului tradițional, cu aspectul curat al stilului contemporan. Această adevărată artă a mixului se manifestă printr-un ambient cald și primitor, dar și printr-un mix inedit de nuanțe, texturi și materiale. Stilul tranzițional poate fi privit ca o nouă variantă de clasic sau o variantă energică a tradiționalului. Alăturarea armonioasă a liniilor drepte cu cele curbate, ce îmbie la relaxare și confort, este ceea ce duce stilul tranzițional de amenajare la nivel de artă. 

Designul tranzițional este din ce în ce mai des abordat de generația milenară, ce dorește să-și pună amprenta personală asupra stilului de amenajare. Și nu îți imagina că rezultatul este un dezastru eclectic, ci dimpotrivă! Liniile curbate și drepte se împletesc armonios, iar încăperile sunt îmbogățite prin texturi și o paletă de culori neutră. Și chiar dacă pare dificil să obții un aspect armonios atunci când mixezi atât de multe elemente diferite din punct de vedere al stilului, este extrem de ușor să integrezi tranziționalul în stilul de amenajare interioară ținând cont de arta mixului. 

Un design tranzițional de succes poate fi abordat prin combinarea perfectă a modernului cu tradiționalul. Și chiar dacă există numeroase interpretări ale acestui stil de design interior, trebuie să ai în vedere câteva idei esențiale, definitorii ale stilului tranzițional: 

  • Păstrează o paletă neutră de culori, permițând liniilor mobilierului să fie în centrul atenției;
  • Încorporează elemente texturale precum lemn, sticlă, lac, ratan, metal, oțel și țesături; 
  • Limitează utilizarea accesoriilor, deoarece adaugi deja detalii inedite prin mixul de mobilier și țesături; 
  • Alege elemente artistice de impact, însă într-un mod cumpătat. 

 

2. Amenajarea balconului în stil tranzițional: idei practice
Ai abordat deja amenajarea dormitorului în stil tranzițional sau amenajarea livingului într-un design de tranziție, demn de revistele home deco? Acum urmează să pui în aplicare și idei practice pentru amenajarea balconului în stil tranzițional, pentru a defini stilul unitar al locuinței tale. Indiferent că vorbim despre amenajarea unui balcon mic de apartament sau a unuia spațios, există o mulțime de idei de amenajare a balconului pe care stilul tranzițional le poate bifa cu brio. Iar noi suntem aici să-ți oferim sursa de inspirație de care ai nevoie pentru balconul tău de vis!

3. Alegerea pieselor de mobilier într-un balcon tranzițional

Mobila pentru balcon trebuie să îndeplinească mai multe criterii precum dimensiunile balconului, închiderea sau deschiderea balconului, suprafața spațiului de care beneficiezi, funcționalitatea pe care dorești să o oferi încăperii și, cu siguranță,  caracteristicile stilului tranzițional de amenajare interioară. 

Odată ce ai în vedere criteriile privind spațiul și suprafața balconului, optează pentru mobilă de balcon care să respecte principiul formelor ce combină finisajele drepte ale stilului modern și liniile curbate ale designului tradițional. Dacă spațiul îți permite, poți opta pentru integrarea unor canapele capitonate în stil tradițional, pe când dacă ai de-a face cu amenajarea unui balcon îngust închis, poți opta pentru scaune tapițate sau fotolii, dispuse alături de mese de cafea ce combină elemente specifice stilului tranzițional, precum lemn, metal și sticlă. 

Tabureții și pufurile sunt alte piese de mobilier ce pot contribui la aerul tranzițional al balconului, cu atât mai mult cu cât vorbim despre amenajarea unui balcon închis de bloc. Desigur, și în cazul unui balcon deschis, ce se bucură de o suprafață mare, aceste elemente se pot încadra perfect în amenajarea balconului. În cazul unui balcon deschis, poți opta chiar și pentru o bancă pe balcon, realizată din lemn masiv, care să contrasteze cu restul decorului tranzițional. 

 Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 3

Selectarea unei palete neutre de culori în amenajarea balconului

Stilul tranzițional este dominat de culorile neutre, așa că nu face rabat de acest criteriu nici în amenajarea balconului. Culori precum alb, gri, crem, bej, bronz sau kaki se numără printre elementele cromatice specifice stilului tranzițional, motiv pentru care îți recomandăm să le integrezi în amenajarea balconului, fie prin piese de mobilier, fie prin culoarea pereților, prin finisaje sau obiecte decorative. 

Ocazional, pot fi folosite și culori mai puternice, precum nuanțele de verde, albastru sau maro ciocolatiu. Desigur, aceste culori vor fi introduse ca accente, fără a acapara întregul amenajament al balconului. 

Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 4

Amenajarea balconului folosind cele mai diverse materiale și texturi

Echilibrul este definitoriu pentru stilul tranzițional, motiv pentru care va trebui să creezi un mix perfect de materiale și texturi în amenajarea balconului. Poți combina texturile fine ale unei canapele sau ale unor fotolii din stofă sau catifea, cu texturile dure ale unor finisaje din piatră naturală, precum marmura sau travertinul, introduse fie prin finisaje ale pereților și pardoselii, fie prin mobilier, așa cum sunt mesele din marmură. 

Elementele metalice pot fi integrate, de asemenea, cu succes, prin amplasarea unor corpuri de mobilier cu picioare metalice, a unor elemente decorative metalice sau a unor corpuri de iluminat cu suport metalic. Important este să realizezi trecerea caracteristică stilului tranzițional, de la un element la altul, fără a supraîncărca spațiul.

 Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 5

Alegerea corpurilor de iluminat într-un balcon în stil tranzițional 

În dorința de a transforma balconul într-o piesă de rezistență a locuinței, iluminarea acestuia va trebui făcută corespunzător. Desigur, în funcție de de specificul și de funcționalitatea pe care i-ai oferit-o acestui spațiu. Stilul tranzițional utilizează o gamă largă de corpuri de iluminat, cu design modern sau clasic. 

În funcție de spațiul de care beneficiază balconul, poți opta pentru lămpi de podea, lampadare care să ofere o lumină ambientală spațiului, aplice moderne montate pe pereții balconului sau felinare, pentru o atmosferă ambientală relaxantă. În fond, stilul trazițional este definit de ambientul cald și primitor, pe care cu siguranță îl poți crea în balconul tău prin alegerea corpurilor de iluminat potrivite. 

 Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 6

4. Integrarea elementelor de decor în amenajarea balconului tranzițional

Simplitatea este definitorie pentru stilul tranzițional, motiv pentru care trebuie evitată cu orice preț încărcarea spațiului cu elemente de decor în exces. Corpurile suspendate, tablourile artistice, pernele decorative, covoarele și ghivecele cu plante se regăsesc în topul elementelor decorative pe care le-ai putea integra în amenajarea balconului tranzițional. Amenajarea unui balcon cu plante sau cu flori este ideală pentru obținerea unui cadru feeric în spațiul locuinței tale. 

 Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 7

 5. Amenajarea balconului în stil tranzițional: piese de mobilier și de decor recomandate

Pentru că ne dorim să aplici într-un mod corect și de efect stilul tranzițional în amenajarea balconului, îți vom oferi câteva sugestii în ceea ce privește piesele de mobilier și elementele de decor pe care le-ai putea integra cu succes pe balconul tău. Iată propunerile noastre! 

Canapele fixe 

Dacă spațiul balconului tău este unul generos, îți sugerăm să optezi pentru o canapea fixă din materiale specifice stilului tranzițional, care să sporească confortul balconului tău. Imaginează-ți cât de bine ar putea fi integrată o canapea tapițată și picioare de oțel sau o canapea din ratan în amenajarea balconului! Combinațiile de materiale și texturi prezente în realizarea acestor piese de mobilier sunt reprezentarea ideală a designului tranzițional. 

Mese de cafea 

Mesele sunt alte piese de mobilier ideale în amenajarea balconului, iar stilul tranzițional aduce cu sine o gamă selectă de materiale ce-l definesc, motiv pentru care îți sugerăm să integrezi în spațiul balconului tău mese de cafea din marmură sau măsuțe de cafea din lemn masiv cu picioare metalice. 

Accesorii și decorațiuni 

Din punct de vedere al elementelor de decor, deja am stabilit că stilul tranzițional este definit de accesorii și decorațiuni simple, dar de efect, din materiale naturale precum metalul, otelul, lemnul masiv sau pielea naturală. În această ordine de idei, îți recomandăm să alegi decorațiuni simpliste, cu aer modern sau tradițional, care să se integreze ideal în decorul balconului. Un coș de răchită fără capac s-ar potrivi de minune în colțul unui balcon tranzițional, în timp ce un set de mini boluri din cupru sunt accesoriile perfecte pentru masa din balcon. 

Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 8

Cu siguranță te-ai întrebat dacă stilul tranzițional este ceea ce vrei să transpui în amenajarea balconului. Pentru a-ți răspunde acestor întrebări, îți vom oferi o serie de avantaje pe care designul tranzițional le aduce în amenajarea balconului. În primul rând, stilul tranzițional este extrem de popular și în tendințe, motiv pentru care persoanele care țin să-și amenajeze casa în funcție de ultimele trenduri, cu siguranță se vor îndrepta spre alegerea acestui stil de design interior. 

În al doilea rând, stilul tranzițional are scopul de a crea mediul perfect pentru relaxare și confort, iar dacă nu asta îți dorești de la un balcon, atunci nici nu ne imaginăm ce ți-ai putea dori! Simbioza stilurilor de design deja consacrate, așa cum sunt stilul contemporan și cel tradițional, reprezintă un alt real avantaj al designului tranzițional. Mai mult decât atât, acest stil de amenajare permite și integrarea unor piese ce aparțin altor stiluri, atâta vreme cât se păstrează un echilibru vizual. Așadar, libertatea în amenajare este un real avantaj al stilului tranzițional. 

Nu în ultimul rând, stilul tranzițional te ajută în amenajarea unui balcon cu personalitate, datorită acestui mix al elementelor de decor nefinisate cu cele ultra-moderne. Tocmai din acest motiv, stilul tranzițional nu se va demoda niciodată și va păstra întotdeauna elementele clasice abordate adesea de designerii de interior în amenajările interioare, cât și elementele moderne ce aduc aerul fresh în amenajarea balconului. 

6. Avantajele unui balcon în stil tranzițional

Cu siguranță te-ai întrebat dacă stilul tranzițional este ceea ce vrei să transpui în amenajarea balconului. Pentru a-ți răspunde acestor întrebări, îți vom oferi o serie de avantaje pe care designul tranzițional le aduce în amenajarea balconului. În primul rând, stilul tranzițional este extrem de popular și în tendințe, motiv pentru care persoanele care țin să-și amenajeze casa în funcție de ultimele trenduri, cu siguranță se vor îndrepta spre alegerea acestui stil de design interior. 

În al doilea rând, stilul tranzițional are scopul de a crea mediul perfect pentru relaxare și confort, iar dacă nu asta îți dorești de la un balcon, atunci nici nu ne imaginăm ce ți-ai putea dori! Simbioza stilurilor de design deja consacrate, așa cum sunt stilul contemporan și cel tradițional, reprezintă un alt real avantaj al designului tranzițional. Mai mult decât atât, acest stil de amenajare permite și integrarea unor piese ce aparțin altor stiluri, atâta vreme cât se păstrează un echilibru vizual. Așadar, libertatea în amenajare este un real avantaj al stilului tranzițional. 

Nu în ultimul rând, stilul tranzițional te ajută în amenajarea unui balcon cu personalitate, datorită acestui mix al elementelor de decor nefinisate cu cele ultra-moderne. Tocmai din acest motiv, stilul tranzițional nu se va demoda niciodată și va păstra întotdeauna elementele clasice abordate adesea de designerii de interior în amenajările interioare, cât și elementele moderne ce aduc aerul fresh în amenajarea balconului. 

 Amenajarea balconului în stil tranzițional recomandări și idei 9

Nu ezita nici măcar o secundă să integrezi stilul tranzițional în amenajarea balconului, pentru a aduce acel ambient cald și primitor pe care îl dorești. Mixul de texturi, materiale și nuanțe, nota elegantă a clasicului și varianta nouă a elementelor tradiționale sunt doar bonusuri în acest mediu ce te invită la relaxare și confort! 

Articolul precedent Articolul urmator

RSS