Amenajare apartament mic in stil minimalist: 6 idei perfecte pentru toate gusturile


Atunci când locuiești într-un apartament de bloc, încăperile mari nu se află pe lista aspectelor de care să te bucuri. Spațiile mici reprezintă o adevărată provocare în ceea ce privește amenajarea. Cu toate acestea, există anumite principii, sfaturi și idei în amenajarea unui apartament mic, pe care le poți folosi în vederea obținerii rezultatului dorit. 


Pentru crearea unei iluzii de spațiu mai mare, dar și pentru a te ajuta să eficientizezi spațiul într-un mod simplu, ne-am gândit să-ți oferim câteva idei, trucuri și reguli de bază în amenajarea unui apartament mic. Ține cont că miza este propria ta stare de bine, motiv pentru care amenajarea spațiului în care locuiești trebuie să fie una echilibrată, bine configurată, aerisită, funcțională și, mai mult decât atât, să-ți reflecte personalitatea. Iată câteva idei de amenajare a unui apartament mic perfecte pentru toate gusturile! 

Idei de amenajări interioare pentru apartamente mici 

Amenajarea unui apartament mic înseamnă mai mult decât alegerea unor culori deschise și a unor piese de mobilier simpliste, motiv pentru care îți vom sugera câteva idei de amenajări interioare pentru fiecare cameră în parte a unui apartament mic. 

Amenajarea unui dormitor mic 

Dormitorul se numără printre cele mai importante camere dintr-o locuință, prin urmare trebuie să acorzi atenție amenajării acestuia. Nu uita că într-un dormitor, indiferent cât de mic, trebuie să se regăsească principalele piese de mobilier, care să-ți asigure confortul de care ai nevoie. Desigur, este important să ții cont și de alte aspecte, așa cum sunt stilul de viață, stilul de amenajare sau vârsta. Alege apoi o paletă cromatică deschisă, folosește un tapet cu dungi orizontale, lasă tavanul alb, limitează-te la piesele de mobilier necesare, optează pentru piese de mobilier de dimensiuni reduse, într-o nuanță apropiată de cea a pereților, alege un pat cu ladă de depozitare, înlocuiește noptierele cu rafturi, alege un dressing cu oglinzi pentru a crea iluzia de spațiu și adaugă pete de culoare prin elemente de decor.

amenajare-apartament-mic-2

Cum amenajezi un living de dimensiuni mici 

Livingul este camera în care petreci cea mai mare parte a timpului, astfel că un design confortabil este de dorit, chiar și amenajarea unui apartament mic. Pentru eficientizarea spațiului, dar și pentru a face livingul mai plăcut din punct de vedere vizual, trebuie să ții cont de câteva trucuri de amenajare. Astfel, asigură-te că livingul beneficiază de cât mai multă lumină naturală, că nu vei aglomera inutil spațiul din living cu piese de mobilier masive și elemente de decor, că vei opta pentru o paletă deschisă de culori și că te vei orienta spre materiale care să reflecte lumina. 


De asemenea, poți opta pentru un tapet decorativ cu dungi verticale, poți folosi oglinzi sau inserturi din sticlă, poți alege piese de mobilier cu linii drepte și că vei miza pe spații de depozitare inteligente.

amenajare-apartament-mic-3

Idei de amenajare a unei bucătării într-un apartament mic 

Deja ți-am vorbit anterior despre amenajarea bucătăriei în stil tranzițional, stil ce poate fi aplicat cu succes și în cazul unei bucătării de mici dimensiuni. În amenajarea unui apartament mic, e important să mizezi pe culori deschise și pastelate, albul fiind cea mai bună alegere pentru o bucătărie mică. De asemenea, este important să utilizezi inteligent înălțimea pereților din bucătărie, optând pentru dulapuri cu spații de depozitare. Obiectele mici din bucătărie este important să fie organizate în coșulețe sau tăvi. 

O altă idee pentru optimizarea spațiului din bucătărie este montarea unor rafturi, care să te ajute în organizarea obiectelor mărunte. Electrocasnicele pentru care poți opta în amenajarea unui apartament mic trebuie să fie de mici dimensiuni. Totodată, o masă pliantă este ideală pentru o bucătărie mică, la fel cum sunt pardoseala din lemn deschis la culoare și multiplele corpuri de iluminat.  

amenajare-apartament-mic-4

Cum amenajezi o baie într-un apartament mic

Utilitatea unei băi este recunoscută, însă nici designul acesteia nu este de neglijat. Și chiar dacă în cazul amenajării unui apartament mic de bloc, accentul este pus exclusiv pe utilitatea spațiului, ideile de design nu trebuie desconsiderate. Dacă ești în căutarea unor idei de amenajare a unui apartament mic, cu o baie implicit mică, sugestia noastră este să optezi pentru gresie și faianță deschise la culoare, organizarea pe orizontală a plăcilor de faianță, alegerea unui mozic pentru mărirea vizuală a încăperii și modele mici pentru plăcile de gresie. 

O altă idee ingenioasă este alegerea unor finisaje din sticlă, pentru crearea senzației de spațiu. Sursele de lumină sunt, de asemenea, importante, alături de introducerea oglinzilor, piese de mobilier suspendate, cutii de depozitare și cârlige de agățat.

amenajare-apartament-mic-5

Trucuri pentru amenajarea balconului într-un apartament mic 

În ceea ce privește amenajările interioare la nivelul balconului, acestea sunt influențate de rolul pe care dorești să-l oferi spațiului. Stabilește, pentru început, dacă balconul tău va avea rolul său propriu-zis de spațiu de relaxare sau va fi folosit pe post de dressing, birou, debara sau spațiu pentru gătit. Un balcon mic se poate rezuma la câteva piese de mobilier, o pardoseală deschisă la culoare, corpuri de iluminat montate pe pereți și câteva plante verzi, cu rol estetic. 
Dacă dorești să găsești sursa de inspirație de care ai nevoie, te invităm să parcurgi articolul Amenajarea balconului în stil tranzițional: recomandări și idei, mai ales dacă ești un fan al acestui stil de design interior. 

amenajare-apartament-mic-6

Cum alegi mobila, decorațiunile și textilele 

Piesele de mobilier, decorațiunile și textilele folosite joacă un rol important în amenajarea unui apartament mic. În timp ce mobila te poate ajuta să eficientizezi la maximum spațiul de care dispui, decorațiunile și textilele pot oferi acea căldură și personalizare de care o locuință are nevoie. Pentru că ne dorim să îți oferim cât mai multe surse de inspirație și idei de amenajare pentru apartamente mici, iată ce îți propunem să achiziționezi în materie de mobilier, decorațiuni și textile! 

Piese de mobilier în amenajarea unui apartament mic 

Așa cum am menționat anterior, mobila pentru un apartament mic trebuie să fie cât mai mică, să aibă linii drepte și să fie cât mai compartimentată. Iată pentru ce piese de mobilier poți opta: 

  1. Canapea bej Quatro, fixă sau extensibilă

Proiectată până în cele mai mici detalii, canapeaua bej Quatro, fixa sau extensibila, S asigură utilizatorilor cel mai bun confort, alături de o dimensiune mică, ideală pentru amenajarea unui apartament mic. Disponibilă atât în formă fixă, cât și extensibilă, această piesă de mobilier este una dintre cele mai bune idei de amenajare chiar și pentru un apartament de 1 cameră.

amenajare-apartament-mic-8

  1. Comodă lemn masiv stejar și suport metalic

Prevăzută cu patru uși și tot atâtea compartimente, comoda din lemn masiv stejar si suport metalic, Raba 32 poate fi montată atât pe perete, cât și la nivelul podelei, susținută fiind de picioare elegante și subțiri. Această piesă de mobilier respectă întocmai trucurile de amenajare a spațiilor mici, tocmai datorită dimensiunilor și compartimentării sale. 

amenajare-apartament-mic-9

  1. Sistem modular rafturi metal

Proiectat special pentru spațiile mici, sistemul modular rafturi metal, lemn Bamba este ideal în amenajarea unui apartament de mici dimensiuni. Cu o structură uniformă și compactă, această piesă de mobilier este prevăzută cu rafturi din lemn și oțel, servind cu succes ca spațiu de depozitare inteligent. 

 amenajare-apartament-mic-10

Decorațiuni în amenajarea unui apartament mic 

Decorațiunile joacă un rol important în amenajarea unui apartament, motiv pentru care îți sugerăm să acorzi o atenție deosebită alegerii acestuia în ideea decorării unui apartament mic, dar primitor. Iată pentru ce decorațiuni poți opta: 

  1. Oglindă din lemn

Oglinzile sunt cei mai buni prieteni ai spațiilor mici și tocmai de aceea amenajarea unui apartament mic trebuie să conste în achiziționarea unei astfel de decorațiuni. O oglinda din lemn, S Colectia Lucas poate fi cea mai inspirată alegere pentru decorarea apartamentului tău la bloc. 

 amenajare-apartament-mic-11

  1. Vază 

Vazele sunt, de asemenea, elemente de decor importante în amenajarea unui apartament, fie el de mici dimensiuni. Sugestia noastră este să optezi pentru o vaza galben sofran cristal Muse, disponibilă în patru variante de dimensiuni. Aceasta nu numai că va aduce un aer estetic apartamentului tău, însă va reprezenta și acea pată de culoare într-o paletă neutră. 

 amenajare-apartament-mic-12

  1. Accesorii 

Când vine vorba de accesorii și decorațiuni, nu trebuie să eziți în alegerea acestora, doar din teama de a nu supraaglomera spațiul mic al apartamentului. Câteva elemente precum o decorațiune animal norocos auriu (M) sau un suport de reviste, piele naturala, coniac Maggiz pot fi alegeri inspirate de accesorii pentru amenajarea unui apartament mic.

 amenajare-apartament-mic-13

Textile în amenajarea unui apartament mic 

Textilele vor oferi întotdeauna un aer primitor locuinței tale, indiferent cât de mică. Așa că nu te sfii în alegerea unor textile pentru amenajarea apartamentului tău. Desigur, ai grijă să nu fie de mari dimensiuni! 

  1. Covor din iută 

Un covor dreptunghiular împletit din iută 200x300 cm poate fi una dintre cele mai bune alegeri de textile pentru apartamentul tău de mici dimensiuni. Plasat în dreptul canapelei din living, acesta nu are doar rol esteic, ci poate delimita zona livingului, în cazul în care vorbim de amenajarea unui apartament de 1 cameră. 

 amenajare-apartament-mic-14

  1. Pernă ecologică din stofă 

Când vine vorba de introducerea textilelor în amenajarea unui apartament, indiferent de dimensiuni, pernele joacă un rol estetic important în decorul locuinței. Optează pentru o perna ecologica patrata din stofa gri inchis, 366 concept sau o perna ecologica patrata din stofa bleu, 366 Concept și folosește-le pentru decorarea canapelei sau a fotoliilor din living. 

 amenajare-apartament-mic-15

Reguli de bază pentru amenajarea unui apartament mic 

Amenajarea unui apartament mic nu este o misiune ușoară, însă dacă ai în vedere câteva reguli de bază, cu siguranță vei putea duce la îndeplinire acest proiect home & deco. Iată ce trebuie să ai în vedere dacă urmează să amenajezi un apartament mic! 

Alege culori deschise

Din punct de vedere al finisajelor interioare, încăperile mici au nevoie de o „deschidere” mai mare, prin urmare trebuie să te orientezi către o paletă de culori deschisă și pastelată, atât în ceea ce privește dormitorul, livingul și bucătăria, cât și gresia și faianța din baie. 

Adaugă în decor suprafețe transparente

Oglinzile și finisajele din sticlă sunt ideale pentru fiecare cameră de mici dimensiuni, prin urmare este important să decorezi atât baia, cât și livingul, dormitorul și bucătăria cu astfel de suprafețe. Aceste tipuri de finisaje au rolul de a reflecta lumina și de a crea iluzia de spațiu mai mare, ceea ce este de dorit în amenajarea unui apartament mic. 

Mizează pe lumina naturală în amenajarea unui apartament mic 

Un apartament luminos este un real avantaj atunci când nu dispui de un spațiu generos. O locuință bine luminată va părea mult mai spațioasă decât una luminată slab, motiv pentru care îți sugerăm să renunți la draperiile din materiale opace și în nuanțe închise. De asemenea, e nevoie să eliberezi pe cât mai mult posibil zona din fața ferestrelor, atât de piese de mobilier, cât și de obiectele de decor masive. 

Acordă importanță surselor de lumină 

Dacă nu te numeri printre norocoșii ce beneficiază de o lumină naturală bună, va trebui să te orientezi către alegerea unor corpuri de iluminat în amenajarea apartamentului de mici dimensiuni. Plasează aceste surse de lumină la nivelul încăperii, dar și la nivel local, pentru un iluminat eficient. 

Alege piese de mobilier suspendate și bine compartimentate 

O pardoseală lipsită de corpuri de mobilier va da senzația de spațiu, așa că este nevoie să folosești inteligent lungimea pereților și să alegi corpuri de mobilier suspendate, cu cât mai multe spații de depozitare.

amenajare-apartament-mic-7

 Acestea sunt, în linii mari, cele mai importante reguli și principii în amenajarea unui apartament de mici dimensiuni. Desigur, acestea se pot modifica în funcție de dorințele personale, dar și de stilul de amenajare al locuinței. Ține cont, în măsura în care este posibil, de sfaturile și ideile menționate mai sus și asigură-te că planul tău de amenajare a apartamentului de la bloc este un real succes.

Articolul precedent Articolul urmator

RSS