Design tranzițional: ce este, reguli de amenajare, piese de mobilier


Fiind un echilibru perfect între modernitate și tradiționalism, designul tranzițional mai este numit și “noul clasic”. Acesta îmbină armonios elemente preluate din minimalism cu cele clasice, obținând un aspect contemporan, care este, în același timp, și foarte călduros și primitor. După cum o spune și numele, acest stil oferă o trecere lină de la principii mai vechi la inovațiile din domeniul designului interior.


Stilul tranzițional este format din numeroase mixuri de materiale, linii și texturi. Acesta aduce un plus de vitalitate locuinței prin detaliile moderne, în timp ce păstrează confortul clasic asigurat de elementele tradiționale. Combinațiile de piese sunt simple, dar nicidecum banale și ies în evidență prin mult bun gust.

Care sunt principalele caracteristici ale designului tranzițional?

Iată cum poți identifica elementele specifice stilului tranzițional. Pe baza principalelor sale caracteristici poți afla cum să îți amenajezi casa în mod echilibrat și rafinat.

Formele

Acest stil de design este caracterizat printr-o combinație armonioasă de linii drepte, specifice elementului modern, și linii curbe, împrumutate din stilul clasic. Astfel, geometria “rece” și contemporană este îndulcită de sinuozitatea tradițională, stilul devenind unul perfect pentru relaxare.

Elementele cromatice

În stilul tranzițional, predomină culorile neutre, cum ar fi albul, griul, cremul, sau nuanțele de bronz sau kaki. Ocazional, se pot folosi și culori ceva mai puternice, cum ar maroul ciocolatiu sau anumite nuanțe de albastru. Totuși, rolul acestora este de a oferi mici accente, așadar nu acaparează întregul ansamblu.

Materiale și texturi

Întregul stil tranzițional este bazat pe echilibru, de aceea va fi nevoie de un mix perfect de materiale cu diferite texturi. Astfel, spațiul nu va deveni prea încărcat, dar va păstra totuși trecerile caracteristice de la un element la altul. Optează pentru câteva texturi pe care apoi să le completezi cu diferite materiale.


Poți combina cu succes texturile mai fine, precum cele ale stofei sau catifelei, cu materialele dure. O alegere de succes este lemnul sau marmura, dar și elementele metalice pot fi încadrate cu succes.

Corpurile de iluminat

 Produsul poate fi gasit aici.

Pentru a distribui lumina cât mai uniform în întreaga încăpere, acest stil utilizează corpuri de iluminat variate, cu un design modern sau clasic. În funcție de dimensiunea camerei, pot fi încorporate lămpi de podea înalte, veioze în stil contemporan sau lustre de tip pendul. Totuși, un element prezent deseori în amenajările tranziționale sunt candelabrele din metal cu diferite decorațiuni.

Piesele de mobilier

Mobila specifică acestui stil de design respectă principiul formelor care combină liniile curbate cu finisaje drepte. Poți opta pentru canapele sau paturi capitonate în stil tradițional, dar evită ornamentele excesive. Pentru scaune, fotolii sau mese, poți merge în direcția modernă și să alegi piese care combină lemnul cu metalul sau sticla.


În stilul tranzițional, mobila este una comodă, la care se adaugă o amprentă modernă. Aceste detalii pot fi obținute prin combinația de texturi și prin materialele industriale, precum metalul. De asemenea, anumite piese de mobilier se pot asorta cu corpurile de iluminat alese.

Elemente de decor

Secretul în alegerea decorațiunilor perfecte pentru acest stil este simplitatea. Pentru a menține echilibrul specific, este necesară evitarea elementelor de decor în exces. Poți profita de predilecția acestui stil pentru materialele textile variate și să alegi piese precum perne, covoare sau pături, precum și câteva ghivece, oglinzi sau tablouri în tema cromatică generală a încăperii.

Idei de amenajare pentru fiecare cameră

Dacă ți-ai propus să adopți stilul tranzițional și în propria casă, îți prezentăm câteva idei pe care le poți utiliza atunci când amenajezi fiecare încăpere. Ele vor aduce un aspect modern locuinței tale, în timp ce aceasta va rămâne primitoare și confortabilă.

Holul de la intrare

În cazul în care ai o casă cu etaj, poți amenaja balustrada scărilor în stil clasic, folosind lemn de culoare maro sau albă. La acestea poți adăuga mici detalii decorative, după caz. Pentru a păstra și elementul modern, vopsește pereții în culoare albă și adaugă lămpi și un cuier din metal. Poți încorpora și mici tablouri în aceleași culori cu cele ale scării.

Camera de zi

Pentru a amenaja camera de zi, poți adăuga accente moderne cu ajutorul unei canapele sau fotolii cu linii drepte, în culori neutre. Prezența unor ferestre mari și a surselor naturale de lumină vor contribui la crearea unui spațiu larg, aerisit. Pentru un contrast reușit într-o astfel de situație, poți opta pentru culori mai închise. În caz contrar, culorile deschise ale pieselor de mobilier pot crea iluzia de mărire a camerei.


Elementul clasic poate fi obținut prin includerea unui candelabru ca sursă de iluminat, care se va potrivi perfect într-o încăpere mare precum camera de zi. Pentru a crea o atmosferă și mai intimă, poți opta și pentru instalarea unui șemineu.


Prin amenajarea zonei de servit masa poți obține un alt mix foarte reușit între cele două aspecte ale stilului tranzițional. Optează pentru o lustră modernă, câteva tablouri abstracte, în timp ce masa și scaunele pot fi alese din stilul clasic, cu tapițerie tradițională și linii ușor curbate.

Dormitorul

Acest spațiu trebuie să fie cât mai confortabil, dar câteva mici inserții moderne îi vor da personalitate. Poți opta pentru un pat de culoare crem, pe care să adaugi pături și perne decorative în tonuri cromatice similare, iar acestea pot fi completate de veioze clasice cu abajur în aceleași culori.


Accentele moderne vor veni din celelalte piese de mobilier, cum ar fi noptierele, care pot fi confecționate din metal. Când vine vorba de dormitor, îți poți permite mai multă libertate și poți adăuga o amprentă personală prin accesoriile și elementele de decor pentru care vei opta.

Bucătăria

Pentru bucătărie poți adopta mai multe idei de design, în funcție de aspectul care îți dorești să fie predominant: cel modern sau cel tradițional. Pentru o bucatarie predominant modernă, adaugă detalii cromate prin electrocasnice sau chiar și prin corpurile de iluminat, cum ar fi lămpile suspendate cu design modern. Acestea vor fi completate perfect de mobila albă și, pentru a asigura contrastul, de o pardoseală clasică, în culori maronii.


Dacă te îndrepți mai mult spre partea tradițională, poți alege mobilă clasică de bucătărie, în nuanțe maro mai închise. Pe alocuri, strecoară câte un mic detaliu modern, cum ar fi adăugarea de lustre minimaliste din metal, cu diferite forme geometrice.

Baia

În acest spațiu poți obține cu ușurință un echilibru între cele două componente ale stilului tranzițional prin folosirea de materiale cât mai variate. Poți combina cu succes marmura, un principal element tradițional, cu accesorii și piese de mobilier din sticlă și metal. 


Dacă marmura ți se pare o alegere mult prea opulentă, optează pentru pavarea cu gresie. Alte detalii moderne pot fi încorporate prin corpurile de iluminat cromate și prin adăugarea de alte accente metalice. Aspectul tradițional se poate obține prin piese de mobilier din lemn alb sau prin alegerea unui model clasic de cadă.


Stilul tranzițional este foarte versatil, oferind posibilități nenumărate de amenajare, în funcție de preferințe. Acesta utilizează materiale multiple, combină texturi diferite și aduce în prim-plan elemente variate de decor care, la final, formează un echilibru perfect. Acest stil este unul primitor și reprezintă o definiție perfectă a vremurilor pe care le trăim, îmbinând modernul cu vechile tradiții.



 



Articolul urmator

RSS