Amenajarea dormitorului in stil tranzitional: reguli și idei


Stilul tranzițional reprezintă un mix perfect echilibrat de elemente contemporane și tradiționale. Cunoscut și sub numele de “noul clasic”, acesta constă într-o trecere de la stilul clasic la cel modern, realizată prin jocul culorilor, al texturilor și al liniilor obținută cu ajutorul mobilei și al materialelor. 


Mai jos, îți vom prezenta câteva reguli specifice amenajărilor interioare în stil tranzițional, câteva avantaje pentru care merită să îl abordezi, dar și idei și reguli de pus în practică pentru un dormitor în stil tranzițional în care să te simți confortabil.

Care sunt regulile de amenajare în stil tranzițional?

Acest stil de design interior reprezintă, de fapt, o combinație de stiluri diferite, în cazul acesta cel clasic și cel contemporan. Totuși, scopul său nu este acela de a atrage atenția în mod excesiv, tranziția dintre elemente fiind una lină și perfect echilibrată.


Astfel, stilul tranzițional aduce împreună materialele clasice precum lemnul, cu linii curbate și desăvârșite, și materialele moderne, precum metalul și sticla, care aduc în prim-plan linii și unghiuri drepte. Amestecul de texturi este obținut și prin câteva combinații de textile, iar tema cromatică este una neutră, fără prea multe accente.

Elemente de bază

Pentru a înțelege mai ușor principiile acestei orientări de design, îți prezentăm o mică schemă de care să ții cont atât pentru un dormitor în stil tranzițional, cât și pentru celelalte încăperi.

  • Piese de mobilier care îmbină liniile curbe cu cele drepte
  • Combinații de texturi obținute prin folosirea de diverse materiale: lemn, metal, sticlă, dar și diferite textile
  • Culori neutre, în tonuri de alb, gri, crem, kaki, cu posibilitatea de a folosi nuanțele mai închise (maro) pentru mici accente. De asemenea, se pot folosi subtonuri diferite ale aceleiași culori de bază
  • Decorațiuni și accesorii minime. Acest stil înclină către o singură piesă de decor mai mare în favoarea mai multor decorațiuni mici 

Avantajele unei încăperi amenajate în stil tranzițional

Te-ai întrebat de ce merită să îți amenajezi dormitorul în stil tranzițional? Acest mod inedit de aranjare a locuinței vine cu câteva avantaje pe care nu le poți ignora.

1.Stilul este unul confortabil și primitor

Elementele moderne sunt prezente, dar acestea nu sunt predominante, așa că încăperea nu va avea acea “răceală” specifică stilului contemporan. Adăugarea elementelor clasice vor transforma spațiul într-un loc extraordinar de confortabil și călduros. Tradiționalul lemn și culorile calde contribuie la crearea unei atmosfere prietenoase și primitoare, în care să te poți relaxa după o zi grea.

2.Decorațiunile creează locul perfect pentru odihnă

Încorporarea elementelor de decor în acest stil este minimă și de bun gust, astfel camera va conține numai ceea ce este strict necesar. De aceea, spațiul va fi unul aerisit și neaglomerat, potrivit pentru liniște și odihnă. Așadar, acest stil este ideal în special pentru amenajarea dormitorului.

3.Un stil care nu se va demoda niciodată

Stilul tranzițional reprezintă echilibrul perfect dintre vechi și nou și conține câte puțin din fiecare, astfel încât mereu se va obține un decor inedit. Tradiționalismul este elegant și luxos, dar abundența accesoriilor ar putea deveni copleșitoare. Pe de altă parte, modernismul este proaspăt și actual, dar unii l-ar putea considera rece.


Totuși, printr-o tranziție dintre aceste două stiluri vei reuși să combini ultimele trenduri în materie de design cu elementele clasice, fără vârstă. Asemenea combinații vor fi întotdeauna unice și nu se vor demoda niciodată.

Criterii pentru amenajarea dormitorului în stil tranzițional

Dacă te-ai convins că acesta este stilul cel mai potrivit pentru tine, va trebui să ții cont de câteva detalii în momentul în care vei începe amenajarea dormitorului. Iată ce reguli poți folosi atunci când alegi culorile, mobilierul și accesoriile.

Alegerea culorilor

Culorile neutre sunt vedeta principală a acestui stil, iar dormitorul nu trebuie să facă nicio excepție. Pentru a obține un spațiu cât mai aerisit și odihnitor, poți opta pentru alegerea materialelor textile în nuanțe de alb, crem sau kaki. Mobila poate aduce o mică pată de culoare prin nuanțe puțin mai închise de maro.


Este recomandat să păstrezi un echilibru în încăpere și să eviți culorile care vor ieși mult în evidență. Dacă dorești, poți încorpora mici accente prin decorațiuni sau elemente în subtonuri mai închise ale culorilor de bază. 


De exemplu, dacă ai optat pentru decorarea în tonuri de crem și maro, accentele pot fi ciocolatii. Dacă ai preferat nuanțele mai reci de kaki, accentele ar trebui să meargă spre o culoare verde închis, deloc țipătoare.

Piesele de mobilier

La acest capitol, poți da frâu liber imaginației în alegerea mobilei perfecte, atât timp cât reușești să păstrezi tranziția dintre liniile curbe și cele drepte. În momentul alegerii patului, poți merge către un model capitonat și curbat, pentru a păstra elementul clasic, iar accentul modern poate veni din alegerea unei nuanțe închise, cum ar fi griul.


Noptierele pot spori aerul contemporan al încăperii prin încorporarea de linii drepte și folosirea materialelor precum metalul sau oțelul. Acestea vor fi completate perfect de veioze cu design modern sau care să se încadreze perfect în stilul clasic, după preferințe.


Orice dormitor trebuie să conțină și un șifonier sau o comodă. Pentru a evita încărcarea spațiului, poți opta pentru linii drepte și moderne când vine vorba de alegerea acestora, în aceeași gamă cromatică aleasă și pentru celelalte piese de mobilier din cameră. 

Accesoriile

Stilul tranzițional este caracterizat de folosirea a cât mai puține accesorii, așa că va trebui să eviți excesele. Cele mai potrivite accesorii pe care le poți încorpora într-un dormitor sunt pernele și draperiile. Poți alege aceleași nuanțe pentru toate, care să se potrivească cu cele alese pentru cuvertură, dar și pentru mobilă.


Pentru a nu crea o atmosferă prea impersonală, ar fi de preferat ca draperiile să aibă o culoare cât mai caldă. Totuși, dacă întregul dormitor este construit pe tonuri reci, vei putea contribui la aspectul modern folosind draperiile închise. În acest caz, partea clasică poate fi adusă de pernele cu mici ornamente, din materiale precum mătase sau catifea.

Corpurile de iluminat

Tranziția poate fi obținută foarte ușor în cadrul corpurilor de iluminat. Pe aceasta o poți obține prin adăugarea de veioze sau lampadare moderne în jurul patului, completate de o lustră în stil tradițional. Dacă dorești un element pur clasic în dormitorul tău, una dintre cele mai utilizate piese de iluminat în stilul tranzițional este candelabrul.

Obiectele decorative

La fel ca în cazul accesoriilor, dormitorul nu ar trebui să aibă decorațiuni în exces, pentru a evita aglomerarea spațiului. Poți opta pentru un element decorativ central, care să aibă rolul de punct de interes al camerei. Acesta poate fi un tablou care să respecte cromatica încăperii sau care să aducă un accent de culoare într-o subnuanță a culorilor principale.


Desigur, pentru a evita transformarea dormitorului într-un spațiu impersonal, poți încorpora mici obiecte de decor, cum ar fi rame cu fotografiile celor dragi sau alte accesorii. Va trebui să fii atent și să eviți decorarea în exces, pentru a păstra un echilibru perfect în încăpere și un spațiu cât mai aerisit.

5 idei de amenajare a unui dormitor în stil tranzițional

Dacă simți că nu ai inspirație și nu știi ce să alegi pentru dormitorul tău, avem câteva sugestii de elemente și piese de mobilier pe care să le poți încorpora în încăpere.

1.Un pat capitonat, plin de eleganță

 

Pentru un mix de succes între tradiție și modernitate, îți recomandăm patul Maxim cu tăblie capitonată. Materialele delicate și inserțiile de cristale Swarovski, precum și culoarea modernă încadrează perfect acest pat în stilul tranzițional. Fiind disponibil în mai multe mărimi, acesta reprezintă combinația perfectă dintre confort și stil pe care ți-o vei dori pentru un dormitor perfect.

2.O comodă cu design inedit și materiale moderne

 

Această comodă combină cu succes materiale diferite pentru a crea un element interesant ce poate fi încorporat cu succes într-un dormitor. Acesta oferă un spațiu bogat de depozitare, pentru a evita aglomerarea spațiului, și aduce în prim-plan culori și forme simple, dar care ies ușor în evidență.

3.Noptiere compacte, cu linii drepte

 

Noptiera Lamar din lemn masiv se folosește de un material tradițional pentru a compune un element cu linii moderne. Aceasta poate veni în completarea unui pat cu linii curbate sau a unor corpuri de iluminat clasice, servind atât ca element de decor cât și ca spațiu de depozitare.

4.Veioză cu design geometric din materiale neconvenționale

 

Dacă ești fan al corpurilor de iluminat cu design interesant care să fure toate privirile, atunci această veioză este pentru tine. Realizată din beton cu model triunghiular, poți alege diferite materiale cu care aceasta să fie placată la interior (aur, argint sau cupru). Așadar, veioza nu oferă doar o lumină caldă, sporind atmosfera relaxantă a încăperii, ci și completează perfect orice spațiu și aduce stilul modern în atenția tuturor.

5.Lustră din metal sub formă de candelabru

 

Un element încorporat des în designul tranzițional este clasicul candelabru. De aceea, îți recomandăm lustra din metal Angelus, care prezintă un design clasic obținut cu ajutorul materialelor moderne. Lustra este disponibilă în mai multe culori pe care le poți asorta cu restul decorurilor și a mobilei.


Amenajarea dormitorului în stil tranzițional este alegerea perfectă pentru a obține un spațiu organizat dar confortabil, în care să te poți odihni și care nu se va demoda niciodată. Secretul este să obții un echilibru perfect între vechi și nou, completând elementele clasice de design cu un strop de modernitate.


 



 

Articolul precedent Articolul urmator

RSS