Amenajarea livingului în stil tranzițional: sfaturi și trucuri


Stilul tranzițional combină cu succes elemente care aparțin diferitelor orientări de design interior, obținând un echilibru perfect între nou și vechi. Acesta este caracterizat de o trecere uniformă de la elemente clasice, specifice unui stil de design tradițional, la modernitate și decor contemporan. Ca rezultat, poți obține încăperi confortabile și pline de viață.

 

Livingul este locul în care ne petrecem cel mai mult timp, așa că probabil îți dorești ca acesta să fie decorat cât mai frumos. Mai jos, avem pentru tine câteva sfaturi despre cum să amenajezi un living în stil tranzițional, care sunt regulile de bază și ce piese de mobilier poți folosi cu succes.

Ce este stilul tranzițional?

Stilul tranzițional, supranumit și “noul clasic”, reprezintă o variantă modernizată a tradiționalismului. Este un stil călduros și proaspăt, aducând o pată de culoare stilului contemporan rece. 

Caracteristicile stilului tranzițional

Așa cum a fost prezentat mai sus, această orientare de design însumează caracteristici specifice mai multor stiluri. Într-o încăpere amenajată folosind principii tranziționale, vei întâlni atât elemente de decor mai tradiționale, cât și piese incredibil de moderne.

 

Ceea ce scoate în evidență stilul tranzițional este unicitatea. Desigur, unele elemente sunt comune, dar cei care optează pentru o astfel de amenajare au multă libertate la dispoziție. Folosind combinații de linii curbe, care curg lin, cu liniile drepte moderne, ei pot combina cele două elemente opuse oricum doresc. Secretul este să păstreze un echilibru, pentru a evita excesele.

 

O încăpere amenajată astfel este incredibil de confortabilă și primitoare. Aceasta păstrează partea sofisticată a stilului clasic, dar reușește totuși să fie mai prietenoasă. Elementele contemporane fac ca spațiul să nu fie demodat, dar combinația sa cu celelalte decorațiuni ajută camera să nu fie impersonală. Așadar, un living tranzițional este perfect pentru a primi musafiri.

Reguli de design interior specifice stilului tranzițional

Pentru a putea amenaja casa în stil tranzițional, va trebui să respecți câteva reguli pentru a obține camere frumoase, decorate cu gust. Deși există nenumărate strategii la care poți apela și poți fi creativ, există câteva lucruri de care să ții cont. Acestea vor face livingul să iasă în evidență și îl încadrează perfect în acest stil de design interior.

 

O primă regulă constă în alegerea unor culori cât mai neutre. Acestea includ albul, cremul, kaki-ul, griul și, ocazional, culori cu un impact mai mare, precum nuanțele mai închise de maro. Tonurile mai deschise sunt predominante, iar culorile închise pot fi folosite pe alocuri, în calitate de accente.

 

Având în vedere caracteristicile principale ale acestui stil, vei ști că acesta abordează contrastele. Mai specific, poți obține balansul dintre nou și vechi prin folosirea de linii și texturi diferite. În afara combinațiilor de linii curbe și drepte, poți combina materiale precum lemnul cu sticla și metalul. Contrastele pot fi obținute și prin diferite textile.

 

În cele din urmă, stilul tranzițional este echilibrat și nu este caracterizat de excese. De aceea, trebuie să fii atent în momentul alegerii accesoriilor și a obiectelor de decor. Este recomandat să încorporezi cât mai puține elemente de acest fel, pentru a nu încărca spațiul. Poți alege un singur element decorativ principal, care să atragă atenția, în favoarea mai multor piese mai mici. 

Idei de amenajare pentru un living în stil tranzițional

Te-ai decis asupra acestui stil dar nu știi cum îl poți pune aplicare în livingul tău? Ideile de mai jos îți pot fi de ajutor în alegerea pieselor de mobilier, a decorațiunilor și a materialelor perfecte.

Alegerea culorilor

Pentru un aspect echilibrat, secretul este să rămâi într-o zonă cât mai neutră când vine vorba de cromatica livingului. Pereții îi poți vopsi în alb, în timp ce mobila poate avea nuanțe de crem sau gri deschis. Tonurile calde sunt potrivite pentru un living mai mic, în timp ce tonurile reci completează perfect o încăpere mare, cu ferestre largi.

 

Pe alocuri, poți adăuga mici accente de culoare pentru a oferi vitalitate camerei. Există mai multe moduri de a încorpora culori mai puternice, precum ciocolatiul sau griul închis. Poți opta prin alegerea unui element de decor principal care să le conțină, cum ar fi un tablou modern și minimalist. Draperiile pot, de asemenea, să aibă o culoare mai puternică, dar și câteva pernuțe decorative, precum această pernă pătrată din stofă de culoare gri închis.

Alegerea texturilor potrivite

Contrastul dintre cele două componente ale stilului tranzițional se obține cu ușurință prin folosirea de diferite texturi în amenajarea livingului. Acest lucru este asigurat de diferitele materiale. Componenta tradițională aduce în prim-plan materiale precum lemnul și, din categoria textilelor, catifeaua, iar cea modernă vine cu elemente minimaliste precum sticla și metalul.

 

Îți recomandăm o măsuță de cafea modernă, cu textură rece, realizată din sticlă transparentă și inox. Aceasta pune în prim-plan forme inedite care vor atrage atenția și care se vor armoniza perfect cu alte elemente mai clasice. 

Piese de mobilier în stil tranzițional

Pentru alegerea mobilierului, va trebui să respecți principiile de culoare și textură specifice stilului tranzițional, dar te poți juca și cu formele. Poți opta pentru combinații de mobilier care aparțin fie stilului clasic, fie celui minimalist, sau poți găsi elemente care să încorporeze caracteristici din fiecare.

 

Piesa principală a unui living este canapeaua. Aceasta poate avea linii ușor curbate și poate fi confecționată din materiale confortabile, creând un spațiu primitor. Poți încerca această canapea grej de la Aniston, o combinație reușită între un look modern și clasic.

 

Scaunele și fotoliile pot fi orientate înspre stilul clasic, dar acest lucru nu este obligatoriu. În general, acestea încorporează cu succes liniile curbe și armonioase, sugerând confortul și relaxarea. Totuși, poți încerca un scaun care să combine texturi și modele. Tapițeria și liniile curbe duc cu gândul spre tradiționalism, pe când folosirea metalului și designul general se îndreaptă către modernism.

 

Livingul tău poate conține și un colț de servit masa, unde ai din nou ocazia să experimentezi cu diferite texturi. O masă pare o piesă de mobilier simplă, care nu îți oferă multe oportunități de explorat, dar acest lucru nu este adevărat. Îți recomandăm o masă din lemn masiv, cu picioare negre într-o formă unică. Contrastul dintre cele două culori creează impresia unor texturi diferite, iar liniile drepte sporesc această senzație.

Alegerea accesoriilor

Principala condiție a stilului tranzițional este folosirea minimă a accesoriilor, pentru a împiedica aglomerarea spațiului. Totuși, livingul fiind, în general, o cameră mai mare, poți profita de acest lucru și poți alege mai multe obiecte de decor decât în alte încăperi.

 

Un tablou contemporan poate completa perfect pereții livingului, dar poți merge și înspre partea tradițională cu decorațiunile. Un spațiu larg poate fi completat de mici statuete sau vaze în design cât mai clasic, precum și suporturi de lumânare cu linii armonioase, confecționat din fier.

 

Accentele moderne pot fi completate și de alte obiecte metalice, presărate pe alocuri, dar cu moderație, pentru a preveni supraîncărcarea camerei. În cele din urmă, nota finală va fi adusă de tehnologie, precum un televizor sau alte echipamente electronice nelipsite de obicei dintr-un living.

Alegerea corpurilor de iluminat

În funcție de componenta abordată, corpurile de iluminat pot participa și ele la adăugarea de linii și texturi. O soluție rapidă și practică este îndreptarea către latura modernă, prin folosirea de veioze metalice, cu linii clare, sau lustre de tip pendul, precum lustra Laos.

 

Dacă totuși optezi mai mult spre partea clasică, există și aici variante de succes la care poți apela. Veiozele tradiționale, cu abajururi luxoase, pot completa perfect o cameră de zi, dar vedeta stilului tranzițional în materie de corpuri de iluminat este alta - candelabrele. Acestea aduc stilul rococo direct în sufrageria ta, iar încorporarea unei lustre metalice sub această formă va transforma camera într-un adevărat loc de poveste.

Avantajele unui living în stil tranzițional

Poate te-ai întrebat de ce merită să îți decorezi livingul în stil tranzițional. Răspunsul este faptul că există nenumărate avantaje asociate cu acesta, dar unul dintre cele mai populare este, probabil, libertatea de amenajare. Există reguli și indicații pe care trebuie să le respecți, dar poți fi oricât de creativ dorești în momentul în care alegi mobila și decorațiunile.

 

De asemenea, acest stil preia elementele cele mai “prietenoase” din stilurile modern și clasic. Produsul final este un spațiu confortabil, ideal pentru relaxare. Astfel, vei obține un living primitor, stilat, în care să poți primi musafiri și să organizezi petreceri cu mult bun gust.

 

Un alt avantaj este faptul că stilul tranzițional nu se demodează. Acesta încorporează elemente clasice care vor fi întotdeauna adoptate de designerii interiori, dar și piese care sunt la modă. Astfel, vei obține un aspect proaspăt care va rămâne mereu în trenduri.

 

Amenajarea livingului în stil tranzițional este o alegere inspirată dacă dorești un spațiu primitor și confortabil. Prin combinațiile de materiale și texturi, de linii și culori, modernitatea se împletește cu stilul clasic și dă viață unei încăperi superbe și stilate.

Articolul precedent Articolul urmator

RSS